Vid inrikes resor och tillfällig vistelse på annan ort

Det är viktigt att du kan ta hand om dig själv om du skulle bli sjuk på ditt resmål. Blir du sjuk på annan ort bör du antingen stanna kvar där du befinner dig tills du är frisk igen, eller ta dig hem själv på ett säkert sätt, utan att riskera att smitta andra. Använd inte allmänna färdmedel för att ta dig hem om du är sjuk.

Undersök vad som gäller för din resa innan du reser genom att kontakta researrangören och ditt försäkringsbolag.

Tänk på att lokala utbrott av covid-19 kan förekomma på den ort du reser till. Därför kan lokala bestämmelser och restriktioner införas med kort varsel. Det kan påverka dina möjligheter att resa hem. Behöver du stanna borta längre än planerat kan du behöva ordna med boende under den förlängda vistelsen samt transport hem. Tänk också igenom vad du gör om någon i sällskapet blir sjuk.

Följ de nationella och regionala rekommendationer som gäller på ditt resmål. Varje resenär bör även följa de råd och anvisningar som ges på plats från researrangören och de som tillhandahåller login, t.ex. det hotell du bor på.

Vid utrikes resor

Sök i första hand information om utrikes resor hos Utrikesdepartementet (UD). På ambassadernas webbplats Sweden Abroad finns information om bestämmelser i olika länder. UD:s app resklar gör det enklare att hålla koll på vad som gäller på ditt resmål.

Oavsett vart du ska resa vilar ett stort ansvar på dig som enskild resenär. Varje resenär bör hålla sig välinformerad om vilka inresebestämmelser som gäller på resmålet och följa de lokala myndigheternas råd och anvisningar på plats. Mer information om smittspridningen på resmålet hittar du på de lokala myndigheternas webbplats.

Världshälsoorganisationen WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) redovisar också data om smittspridningen i världen.

Om du blir sjuk när du är utomlands eller innan du ska resa

Res inte om du är sjuk. Är du utomlands när du blir sjuk, res inte hem förrän du är frisk. Följ de lokala anvisningarna för när du betraktas som frisk. Beroende på vilka regler som gäller i det land du besöker, finns risken att du blir nekad hemresa vid t.ex. symtom på covid-19, ett positivt PCR-test eller om du har umgåtts med någon som har testat positivt.

Inresa till Sverige från utlandet

I Sverige ska du skydda dig och andra från smittspridning genom att följa våra föreskrifter och allmänna råd. Sverige har inget krav på karantän eller hälsokontroller för resenärer som reser från utlandet till Sverige.

Flygresor

International Air Transport Association (IATA) ställer krav på munskydd vid flygresor. Kontakta det flygbolag du planerar att resa med, för att få veta vilka regler det har om munskydd.

Om du använder munskydd är det viktigt att använda rätt sorts munskydd och att det används på rätt sätt. På WHO:s webbplats finns information och bilder som visar hur ett munskydd ska användas.

Reseintyg

Flera länder kräver ett intyg som visar att du inte har covid-19, för att du ska kunna resa in i landet. Andra länder kräver ett intyg för att deras medborgare ska kunna återvända hem utan att behöva sitta i karantän.

Folkhälsomyndigheten har listat digitala vårdgivare som har angett att de kan erbjuda testning för reseintyg. Ett negativt PCR-test visar att du inte har en pågående infektion vid tillfället för testet.

Att tänka på när du är utomlands

När du befinner dig utomlands bör du följa de svenska myndigheternas generella rekommendationer för att motverka smittspridning: håll avstånd, undvik att träffa andra om du blir sjuk och var noga med handhygienen. Varje resenär bör även hålla sig välinformerad om den lokala situationen och följa de lokala myndigheternas råd och anvisningar på plats.

Smittspridningen av covid-19 i ett land kan förändras snabbt. Du bör därför på förhand planera för en försämrad situation där möjligheterna att resa hem påverkas. Det kan också finnas olika krav på testning och karantän inför en hemresa. Kraven kan förändras under tiden du vistas i landet. Behöver du stanna borta längre än planerat bör du räkna med att du själv måste ordna med boende under vistelsen och transport hem. Om du har en nära förestående resa bör du ta kontakt med din researrangör och ditt försäkringsbolag om du har frågor om av- eller ombokning och vad som gäller för dig.

Smittspridning ombord på ett kollektivt transportmedel i internationell trafik (till exempel flyg och fartyg) kan leda till att hela transportmedlet sätts i karantän vid gränsövergångar efter beslut av lokala myndigheter. Att exempelvis ett kryssningsfartyg sätts i karantän kan innebära att du som resenär inte har möjlighet att lämna fartyget.

Läs mer

Skydda dig själv och andra

I kollektivtrafiken

Utrikesdepartementets (UD) webbplats

Länder som UD avråder från att resa till

Sweden Abroad – Ambassadernas information om bestämmelser i olika länder

Resklar - UD:s reseinformation direkt i fickan

Visit Sweden - Information for travellers in regards to the corona virus

International Air Transport Association (IATA)